Información disponible solamente en castellano
El Fons Valencià va celebrar ahir, 6 de maig, a l’Ajuntament de La Llosa de Ranes, la seua Assemblea General Ordinària de socis. Una cita clau per al desenvolupament funcional de l’entitat pels punts tractats.
En l’ordre del dia es va fer la lectura i l’aprovació de l’acta anterior. Després es va ratificar les altes dels nous socis i el balanç tant econòmic com de la gestió del curs anterior. A més es va aprovar el pressupost de l’entitat per a l’exercici 2019, que arriba a prop d’un milió d’euros, així com el programa d’activitats anual presentat per la Junta Executiva per a 2019 i el Pla Estratègic de l’entitat per al període 2019-2022.
En referència a l’acte, la benvinguda va estar a càrrec de l’Alcalde del municipi i Diputat Provincial, Evarist Aznar i va comptar amb la participació de la Presidenta del Fons, Xelo Angulo i del Vicepresident, Toni Sánchez, així com la Secretària, Francisca Juan Castelló i la Tresorera de l’entitat, Dolors Moreno. També van assistir més de 40 regidors, regidores, alcaldes i alcaldesses de municipis socis del Fons que volgueren donar el seu vot en aquesta Assemblea per recolzar la gestió feta durant els darrers 12 mesos i també a la realitzada per la Junta Executiva en els 4 anys d’aquesta legislatura.
Cal destacar, en el punt de les noves incorporacions al Fons, que els ajuntaments que s’han adherit des de la celebració de l’anterior Assemblea General, són els d’Alfarrasí, Castelló de la Plana, Rafal, Moncada, Benassal, Sumacàrcer i el de Sant Mateu. En aquest mateix període no s’ha produït cap baixa al Fons, i en aquest moment l’entitat compta amb 121 socis (112 ajuntaments i 9 mancomunitats de municipis).
Com ha fet ha destacar, el Fons Valencià ha crescut en socis a les 3 províncies i a més ho ha fet incorporant ajuntaments governats per diferents partits polítics. També és un fet destacable l’adhesió de l’ajuntament de Castelló de la Plana, la tercera capital de la Comunitat Valenciana que forma part de l’entitat des del passat mes de desembre i que consolida el creixement en aquesta província.
En matèria de projectes executats en 2018, sobresurt l’àrea d’Educació per a la Ciutadania Global (EpDCG), amb programes rellevants que han resultat àmpliament satisfactoris. El Fons ha implementat fins a 4 projectes d’EpDCG on s’han realitzat 130 activitats en 40 municipis diferents, arribant a 7.497 beneficiaris directes: l’emblemàtic programa “Ser dona al Sud” i els programes “In/Sostenible” i “Castelló per la Pau”, amb gran impacte i abast territorial.
En l’àrea econòmica, 2018 ha suposat un increment del 15,16% del total dels ingressos dels socis respecte al de l’exercici 2017, i la despesa en projectes de cooperació en 2018 també s’ha vist incrementada respecte a 2017 en un 4,97%, també cal destacar el compromís dels socis amb l’entitat, ja que el 93,4% han fet efectiu o meritat la seua aportació dins de l’exercici 2018.
Pel que fa al Pla Estratègic 2019–2022, el Fons ha definit aquest document com la nova fulla de ruta de l’entitat comptant amb els socis i en el qual han participat regidors/es, alcaldes/ses, tècnics/es municipals dels municipis socis i participants en el programa “Especialistes Municipals Voluntaris”, el personal tècnic i la Junta Executiva del Fons. En el present Pla Estratègic 2019-2022, que s’ha elaborat a partir de l’avaluació de l’anterior pla incorporant elements de les seues conclusions i recomanacions, hi han participat de manera directa 89 persones en 5 tallers que baix l’enfocament de territorialització i el lema “Sumem per transformar” s’han realitzat als municipis de Benissa, Betxí, Xàtiva (2) i Parcent.
Dins de les propostes de projectes per a 2019 (en total s’han aprovat 11 projectes, entre projectes de desenvolupament, educació per al desenvolupament i emergència), destaquen els projectes “Ser Dona al Sud”, “Castelló per la Pau II”, “Enfortiment de consells municipals plurals en El Salvador” i “Impulsant polítiques de gènere en el municipi de San José de Chiquitos” a Bolívia.
El projecte Ser dona al Sud”, emmarcat en la celebració del 8 de març. Cada any compta amb els testimonis de dones integrants de les contraparts amb les quals el Fons treballa, les quals comparteixen les seues experiències i lluites amb la població valenciana a través de diferents activitats.
En la proposta “Castelló per la Pau II” es pretén conscienciar a la població de 6 municipis de Castelló sobre l’ODS 16, relatiu a la construcció de societats pacífiques, justes i amb institucions democràtiques que respecten les llibertats i els drets humans mitjançant la sensibilització de la Cultura de la Pau i la no violència.
El projecte vol enfortir la democràcia local a través de la millora del compromís dels governs municipals a El Salvador, aportant a la consolidació dels Consells Municipals Plurals a través de l’impuls dels objectius que la reforma dels consells espera fomentar; amb aquest objectiu, s’espera que almenys 5 municipis consoliden o enfortisquen el compromís dels seus Consells Municipals Plurals.
Els objectius de la proposta “Impulsant polítiques de gènere en el municipi de San José de Chiquitos” a Bolívia són per una banda el d’avançar en la construcció de la igualtat, l’equitat de gènere i la ciutadania plena de les dones en el Municipi de San José de Chiquitos. I per altra, el d’enfortir la Direcció Municipal de Gènere del Municipi de San José de Chiquitos, per millorar la salut sexual i reproductiva de la dona de San José de Chiquitos i el d’impulsar mesures per a la prevenció, sensibilització social i suport en l’atenció a la dona que sofreix qualsevol tipus de violència al municipi bolivià.